Skräddarsydd industri & labbteknik

Från applikation till funktion

0 produkter / 0,00kr

Till varukorgen-ikon

0


Skräddarsydda klimatrum och walk-in klimatskåp

 
Kundanpassade lösningar för klimat och miljösimulering - tillverkade utanför Barcelona. 

Även om det spanska företaget Dycometal har standardmodeller av klimatskåp och klimatrum anpassas också dessa nästan alltid utifrån kundens individuella förutsättningar, applikationer och krav. Sålunda är inte ett av våra klimatrum och eller walk-in klimatskåp det andra likt. 

Till höger om denna text finner du ett bildspel som visar olika lösningar från Dycometal samt en företagsintroduktion. 

Att anlägga ett klimatrum: 

Att anlägga ett klimatrum är alltid ett projekt då det är många pusselbitar som ska på plats. Milmedtek ABs produktspecialister hjälper dig med vägledning och introduktion till vilka möjligheter som finns tillgängliga. Vi kan därefter antingen bygga klimatrummet på plats eller så tillverkas det i så kallad MODUBLOC-konfiguration, dvs. likt ett klassiskt klimatskåp kommer det färdigmonterat och är redo för att direktanslutas till er facilitet. 

I texten nedan avser vi att ge en förenklad introduktion till några av de val som man gör under design av ett klimatrum. 

För vidare projektering och en kostnadsfri offert, kontakta oss via formuläret längst ner på denna sida.
1. Dimensioner och typ av klimatskåp/klimatrum. 

Vår klimatsimuleringsutrustning som faller inom kategorierna "Klimatrum" eller "Walk-in klimatskåp" är helt skräddarsydda efter kundens önskemål och börjar med små modeller motsvarande 700 liter upp till modeller som rymmer mer än 300 000 liter. Den geometriska formen behöver inte heller vara exempelvis kubisk, utan kan anpassas för att passa in i befintliga lokaler. Väggarna består i regel av modulära isolerade paneler som anpassas i fabrik för att passa ihop väl under installation. Väggarnas tjocklek beror på applikationen i fråga, men varierar vanligen mellan 70 och 200 mm. 

Ifall ert walk-in klimatskåp är litet nog för att få plats på en trailer kan vi även erbjuda det tillverkat i MODUBLOC-konfiguration. Då monteras det i fabrik precis som ett traditionellt mindre klimatskåp och är redo för lyftas in och anslutas till nödvändiga serviser (el, vatten mm.). Detta leder till en kortare och billigare installation men kräver att klimatskåpet kan lyftas av från trailer, att det kan rullas in i lokalen där det ska köras och att alla anslutningar är väl förberedda. 

2. Temperaturparametrar och gradienter.

Givetvis är de temperaturer som klimatrummet ska klara av av stor vikt. Dycometals modeller klarar av ett nedre intervall på -70ºC och standard övre intervall brukar ligga på +80 eller +90ºC. Det bör däremot nämnas att temperaturer upp till +150 ºC kan levereras. 

Valet av temperatur påverkar många aspekter, såsom tjocklek på isolering och därmed väggarnas tjocklek, antalet/storlek av fläktar, kompressorer och kondensorer som behöver installeras, vilket i sin tur påverkar hela kammarens ljudnivå.  

Önskar man köra särskilda temperaturgradienter/ramper (ökning/minskning av X ºC/min) är detta viktigt att veta i förhand, likaså önskad temperaturstabilitet och homogenitet/uniformitet.  

Temperaturstabilitet brukar anges som tillåten variation för en given punkt som då kund anger att den inte får variera mer än ±Xº C. Homogenitet/uniformitet är tillåten variation mellan olika punkter i kammaren, angett som ±Xº C. Dycometal mäter 9 punkter och redovisar för dessa både det lägsta och högsta värdet för stabilitet samt det lägsta och högsta värdet för homogenitet/uniformitet.

Det är även viktigt att fundera kring önskad lösning för att kyla systemet. Den vanliga lösningen är att man har ett externt placerat luftkylt kylsystem med kondensor som ansluts med dragna rör till själva kammaren. Därmed måste man veta var i förhållande till kammaren detta ska placeras för att bekosta rördragning med mera. Det är även möjligt att endast placera kondensorn på extern plats och att man har övriga komponenter i klimatrummets tekniska utrymme. 

Placerar man exempelvis teknisk utrustning i kammaren genererar denna värme vilket bör tas i beaktning under design av ett lämpligt kyl-och värmesystem. 

Önskar man ett system med vattenkyld kondensor är detta tystare, men vi rekommenderar att man då har en slinga med cirkulerande kylvatten för att inte få orimligt hög vattenförbrukning. En lösning kav vara att installera en cirkulationskylare från vårt sortiment. Dessa genererar värme och måste placeras på en noga ventilerad plats. 

Läs mer om våra cirkulationskylare här. 
3. Luftfuktighetsystem. 

En del applikationer kräver inte luftfuktighet och då installeras inte ett luftfuktighetssystem. Dessa "temperaturkammare" faller då inom Dycometals CETM-serie av produkter. 

Behöver man luftfuktighet är det antingen CCK eller CM-serien som är relevant. Som standard har vi möjlighet att hålla en luftfuktighet någonstans mellan 10% och 95% RH, men dessa värden kan utökas med ytterligare utrustning av kammaren. Dycometal använder sig av ett ångbaserat luftfuktighetssystem, men beroende på applikation finns även andra tekniska lösningar tillgängliga. 

Luftfuktighetsystemet behöver vatten och detta kan lösas på några olika sätt:

1. Har kunden en trycksatt renvattenslinga kan denna anslutas direkt till luftfuktighetssystemet.
2. Alternativ två är att installera en tank vid sidan av systemet som då manuellt fylls på med renvatten (RO-vatten, destillerat vatten). 
3. Det går även att ansluta kommunalt kranvatten via ett trycksatt system för omvänd osmos som består av ett RO-filter, tank och pump. 

4. Interiör/exteriör.
Insida: 

Insidan av kammaren kan antingen levereras i rostfritt stål (AISI 304 eller AISI 316) alternativt med en lackerad yta. 

Utsida: 

Utsidan är vanligen vitlackerad (men andra färger är möjliga) eller i rostfritt utförande. Hela klimatrummet går att placera utomhus men då behövs särskilda paneler och komponenter. 

Golvyta: 

Vanligtvis lägger man golvpaneler för att bättre isolera själva kammaren och därmed erhålla mer stabil temperatur mm. i kammaren. Dessa är designade för att tåla mycket hög vikt, men går att förstärka ytterligare ifall exceptionellt tung last ska föras in i klimatrummet. Vanligtvis är toppskiktet på panelen i material som säkerställer halkskydd, i fenolplast eller rostfritt stål. 

Eftersom isoleringen bygger på mellan 80 till 100 mm i höjd behöver man antingen göra en nersänkning i golvet för att få klimatrummet i samma golvnivå som det rum det ska placeras i, alternativt kan man installera en ramp. 

Dörr:

De flesta typer av dörrar går att lösa, exempelvis enkeldörrar, dubbeldörrar, skjutdörrar, automatiskt öppnade dörrar mm. Den sida som dörren monteras på måste vara internt bredare än själva dörren. 

5. Luftflöde.

Val av luftflöde beror på applikationen och Dycometals standardlösning är att kammaren har ett tekniskt utrymme i övertryck bakom en av väggarna där luften matas ut genom springor i botten av kammaren. Luften drivs upp igenom kammaren och in i det tekniska utymmet via fläktar monterade på väggen nära klimatrummets tak. 

Det är finns dock fler valmöjligheter, exempelvis laminärt flöde, pseudo-laminärt flöde eller lösningar där klimatrummet är helt utan ett tekniskt utrymme där luften kan cirkuleras. 

6. Kontroll och mjukvara.

Kontrollenheten kan variera beroende på krav när det gäller både mjukvara och loggning, men grundlösningen är en HMI (Human Machine Interface) touch screen på 7 tum.  

Krävs dataloggning enligt en särskild standard, eller att olika användare registreras i olika kontrollnivåer går detta att ordna enligt exempelvis FDA. 

Placeringen av styrenheten är ofta i anslutning till en dörr in i klimatrummet, men placeringen kan anpassas utefter applikation och önskemål. Ifall man önskar ha styrningen i separat kontrollrum kan vi erbjuda detta också.

Mjukvaran låter användaren spara och logga data, grafiskt visualisera tester/körningar, ställa in olika program mm. Erhållen data är kompatibel med exempelvis Microsoft Excel. Via PC kan man även styra hela klimatkammaren om så önskas. 

7. Övrigt / Optioner.

Beskrivningarna ovana speglar standardlösningar när det kommer till klimatrummen, men Dycometal kan erbjuda ett brett urval av optioner och speciallösningar för att möte kraven från de flesta branscher och industrier. Exempel är UV-ljus för solsimulering i fotostabilitetsstudier, regnsimulering, genomföringar, specialdesignade hyllor, ställningar och upphängningsmöjligheter som är utformade för minimal störning av luftflöden mm. 

Få en kostnadsfri offert!

Fyll i formuläret nedan med era uppgifter och beskriv era behov i meddelandefältet så återkommer vi till er på önskad kontaktväg inom kort! 

Eller ring oss direkt på 0455-332770! 

Fråga oss om ett Teams-möte för en grundlig presentation av modellerna!

Kontakta oss / Information

MILMEDTEK AB  |  Tennvägen 1, 371 50 Karlskrona  |  E-post: mail@milmedtek.se

Telefon: +46 455 332 770

Milmedtek hanterar personuppgifter i enlighet med gällande lagstiftning GDPR, se vår integritetspolicy här: Integritetspolicy

© Milmedtek AB  2024 |  » Om cookies